Kifizetési utalvány

posta_eloszto_penzugyi_szolgaltatasok

VELÜNK BÁRHOVÁ ELJUT A PÉNZ

Kifizetési utalvány szolgáltatásunk keretében a bankok és számlatulajdonosaik számlájuk terhére pénzküldeményeket adhatnak fel, amelyet a megjelölt rendeletetési helyen, akár a címzett lakcímén, telephelyén vagy postafiókcím megadása esetén a postán készpénzben fizetünk ki.

Kinek ajánlott?

Ha ügyfelének nincs bankszámlája, mégis pénzt kíván eljuttatni neki, vagy van ugyan bankszámlája, de készpénzben szeretné kézhez kapni az összeget, a kifizetési utalvány lesz az ideális megoldás. Szolgáltatásunk akkor is praktikus lehet, ha cége nem vállalja a készpénzkezeléssel és házipénztár üzemeltetésével járó többletfeladatokat.

MILYEN ELŐNYEI VANNAK A KIFIZETÉSI UTALVÁNYNAK?

  • Gyors

A felvételre kijelölt postai szolgáltató helyek a kifizetési utalvány adatállományokat, illetve adathordozókat munkanapokon 13 óráig veszik át/fogadják. Az utalványon megjelölt összeget a feladást követő második munkanapon fizetjük ki

  • Egyszerű és kényelmes

Ha a feladás a számlavezető bankon keresztül történik, a feladáshoz szükséges utalvány adatokat a bankjának kell átadnia, a feladással kapcsolatos további feladatokat (utalvány adatok és fedezeti összeg átadása a Posta részére) a bank végzi el.

Bankja arra is lehetőséget biztosíthat Önnek, hogy a kifizetési utalvány adatokat tartalmazó adatállományt Ön közvetlenül a Posta részére adja át. Ebben az esetben az ország 20 postáján és Budapesten a Posta Elszámoló Központnál közvetlenül is átadhatja a kifizetési utalvány adatokat tartalmazó adathordozót - amennyiben számlavezető bankja ezt lehetővé teszi Önnek. A fedezet biztosítása érdekében előzőleg fedezeti igazolást kell kérnie bankjától, amely az utalványok összegét és a feladási díjat is tartalmazza.

  • Interneten is kezdeményezhető

Egyedi fizetési megbízását az interneten keresztül is megadhatja. Ez esetben nincs más dolga, mint az interneten kitöltött „Megrendelés” oldalon – a kifizetési utalvány szolgáltatás igénybevételi feltételek elfogadását követően – a feladáshoz szükséges adatokat megadni, illetve a feladott összeg és a feladási díj összegét a Posta számlájára beutalni. A feladási adatok és a feladáshoz szükséges fedezeti összeg rendelkezésre állása esetén, a Posta a fizetési megbízást befogadja, a feladott összeget a kifizetési utalványokra vonatkozó kézbesítési szabályok szerint, a feladást követő 2. munkanapon készpénzben kifizeti, a kifizetést megkísérli.

Egy „Megrendelés”-en egy kifizetési utalvány adható fel, több utalvány egyidejű feladása esetén a teljesítendő kifizetésekről külön-külön „Megrendelés”-t kell kitölteni.

A szolgáltatás igénybevételi feltételeinek részleteit a Pénzforgalmi Üzletszabályzat "Interneten keresztül kezdeményezett kifizetési utalvány szolgáltatás" című 6. sz. melléklete tartalmazza.

Amennyiben Interneten keresztül szeretne kifizetési utalvány feladást kezdeményezni, azonnal megteheti ide kattintva.

  • Lehetőségei szerint, rugalmasan

Szolgáltatásunk legkorszerűbb igénybevételi lehetőségei az utalványok kiállításához szükséges adatok adathordozón, illetve a számlavezető bank esetén közvetlen adatkapcsolat útján történő átadása, illetve az interneten kezdeményezett feladás. Ha rendszeresen nagyobb mennyiségű utalványt ad fel, célszerű az adatokat adathordozón átadnia, illetve fogadnia. Utóbbi szolgáltatásunk 20 nagyvárosi postán és a Posta Elszámoló Központon keresztül vehető igénybe, kérésére ugyanakkor közvetítő postaként bármely postánk kijelölhető. Ha szolgáltatásunkat nem veszi igénybe rendszeresen, esetleg csak kisebb mennyiségű utalványt kíván feladni, akkor az otthonából is igénybe vehető  interneten kezdeményezett feladást érdemes választania.

Milyen szabályok vonatkoznak a kifizetésre?

A Posta a kifizetési utalvány összegét a feladást követő 2. munkanapon – a mindenkor hatályos Pénzforgalmi Üzletszabályzat III. fejezetben meghatározott összeghatárig – címhelyen az átvétel lehetőségét biztosítja.. Amennyiben a címzett, továbbá egyéb jogosult átvevő sem tartózkodik a címhelyen, a Posta az utalvány érkezéséről értesítést hagy hátra, így az értesítésen megjelölt postahelyen, az ott megjelölt időpontig az összeg átvehető. Ha a kifizetési utalvány összege bármely okból nem fizethető ki, akkor azt visszautaljuk a feladó bankszámlájára.

A kifizetési utalványok kifizetésének további részletes szabályait a mindenkor hatályos Pénzforgalmi Üzletszabályzat III.fejezete tartalmazza.

Milyen kiegészítő szolgáltatások kapcsolódnak a Kifizetési utalványhoz?

A címzett kérheti az ismételt soron kívüli kézbesítést, aminek lehetőségéről és feltételeiről az első kézbesítés során hagyott értesítésben tájékoztatjuk, valamint a bankszámlára telepítés, illetve az utánküldés szolgáltatásunkat. A telepítés igénybe vételekor az utalvány összegét a címzett által megadott számlára utaljuk.

MILYEN ÁRON VEHETI IGÉNYBE?

A mindenkori díjról az aktuális Hirdetményből, vagy a postákon kaphat tájékoztatást.

HOVÁ FORDULHAT TOVÁBBI INFORMÁCIÓÉRT?

Keresse Ügyfélszolgálatunkat a 06-1-767-8282 telefonszámon vagy !

További hasznos tudnivalók

A szolgáltatás részletes igénybevételi feltételeit a Pénzforgalmi Üzletszabályzat tartalmazza.